Uw lichtontwerp is al meer dan 30 jaar in vertrouwde handen bij Patrick Scheers,
maar zijn liefde voor licht zit veel dieper geworteld.

“Je kunt wel zeggen dat ik ben geboren tussen de lampen en groeide ermee op. Het ging bij ons thuis altijd over licht en lampen.”

Patrick Scheers Drachten

Het lijkt bijna logisch dat Patrick een elektrotechnische opleiding volgt en zich al vroeg specialiseert in het ontwerpen van lichtplannen. Dat is pas het begin van een lange loopbaan in de techniek van het lichtontwerp. Patrick volgt zijn passie voor het licht.

Het gevoel dat je krijgt van licht, vindt Patrick minstens zo belangrijk als techniek. Een koude, technische lichtberekening is zo gemaakt. Maar warmte en sfeer maken een lichtontwerp juist zo bijzonder. Als specialist in het softwareprogramma Dialux Evo laat hij de sfeer van het eindresultaat prima zien aan klanten.

Patrick Scheers Drachten

Geboren voor het licht. Het verklaart waarschijnlijk waarom Patrick altijd zo enthousiast is over zijn vak. Een indrukwekkende portfolio van mooie projecten is het resultaat van liefde voor het vak. Ook ontgaat hem niets als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de lichttechniek.

In Amsterdam had zijn vader vroeger een moderne, ruim ingerichte lampenzaak. Het trok klanten uit heel Nederland. Niet bepaald het lampenwinkeltje dat we allemaal wel kennen. Waarin je bijna niet durft te ademen zo krap. Later beheerde de familie een verlichtingsgroothandel in Noord-Brabant.

Patrick Scheers

“Ik kan vrij snel informatie filteren voor klanten. In een database van bijna een half miljoen armaturen kies ik er eerst een paar honderd uit. Daarna maak ik weer een selectie voor de klant. Dat is puur ervaring in het kijken naar polaire diagrammen, de ‘handtekening’ van een armatuur.”

Hij geeft zijn enthousiasme graag door aan scholieren of studenten door bijvoorbeeld een presentatie over zijn vak te geven of een open dag te houden. In Nederland is kennis over het vak lichtontwerper schaars, maar niet in Drachten waar Patrick kantoor aan huis heeft.

“Een lichtplan blijkt achteraf altijd de investering waard te zijn. Door de beste keuze uit armaturen en een mooie lichtbelijning krijg je de juiste sfeer én duurzaam licht op de langere termijn. Dat effect krijg je nooit door te improviseren met willekeurige lampen.”